Leergang impactuaris slaat aan


Onlangs stond in Magazine De Actuaris, jaargang 23, uitgave 23-4 een leuk artikel over onze leergang Impactuaris. Het lezen meer dan moeite waard.

‘Mensen leren het meest als je ze uit hun comfortzone haalt. Als je even de prestatiedruk van de ketel haalt en als je ruimte geeft voor creativiteit, voor ontwikkeling, voor samenwerking, voor nieuwe horizonnen. Je maakt dan iets los bij mensen waardoor ze groeien. Waardoor ze hun competenties optimaliseren.’ Voor het inbedden van de totale transitie van de actuaris naar een actuaris nieuwe stijl heeft Achmea enige jaren geleden een leergang opgezet, Impactuaris geheten. Het is een negenmaands leergang die ingaat op de impact die een actuaris realiseert in zijn werk door meer te kunnen bieden dan de analytische zijde van het vak alleen. Aebe Aalbers, directeur actuariële rapportage, werd er meteen door gegrepen.

VAN PRESTATIEKANT NAAR LEERKANT

“Ik merk dat mensen zich vrijer en beter ontwikkelen als je ze uit hun comfortzone haalt, en vooral ook uit de prestatiemodes haalt, en je je op leren mag richten. Professionals als actuarissen hoef je niet meer zozeer uit te dagen op hun vakbekwaamheid, je moet ze vooral uitdagen op hun communicatieve competenties.”

CONCRETE OPDRACHT

Aalbers schetst de leercurve die zijn impactuarissen – tot nu toe al twee leergangen van twaalf actuarissen; de derde leergang start binnenkort – hebben doorgemaakt: “Van informatie via inzicht naar impact. Je moet innovatief kunnen meedenken met je opdrachtgever, je soft skills optimaal kunnen inzetten om een meerwaarde te kunnen tonen door initiatief te tonen, flexibiliteit te etaleren, mensen te verbinden met elkaar, mensen te kunnen overtuigen, kortom de impact van het vak te realiseren. Pas dan ben je een businesspartner, wat de opdrachtgever ook van je verwacht. En lees voor opdrachtgever zowel werkgever als externe opdrachtgever.” Deelnemers werken in de leergang dan ook in kleine groepjes aan een concrete actuariële opdracht voor zo’n opdrachtgever en ontwikkelen daarin en daardoor een enorme brok creativiteit. Aalbers: “Dat vormt in feite de ruggengraat van de leergang.”

LEF EN LEIDERSCHAP

Hij laat een mooie foto zien van een surfer die in een enorme krul van een golf surft. “Blijven zitten waar je zit brengt je niet verder, dan rolt de golf over je heen en delf je het onderspit. Durf er op eigen kracht uit te komen”, illustreert hij. Want om durf, om lef en leiderschap gaat het. Lef en leiderschap onderscheiden de actuaris van de toekomst van de actuaris van nu. De ‘klasjes’ Impactuarissen zitten elke keer vol, en dan wordt er zelfs al aan de poort geselecteerd. Want je moet wel in de basis leergierig zijn om je te willen ontwikkelen tot die businesspartner, tot die moedige leider. En dat is overigens niet gebonden aan leeftijd, voegt hij toe. “Zowel bij oudere als bij jongere actuarissen zie ik die potentie.”

GEEN DOORSNEE

In de huidige tijd van open source en kennisdelen spart Aalbers graag met andere actuarissen over de leergang. Want ook op die manier kom je tot kennisvermeerdering en optimalisatie. Tijdens de eindpresentatie van de afgelopen leergang betrok hij het Actuarieel Instituut er dan ook bij. Het inspireerde de aanwezige Jeroen Breen meteen tot het opzetten van een brainstormgroep met meerdere bureaus om tot een vergroting van de leerimpact van de huidige leergangen en lesmodules te komen. “We waren positief verrast door de creativiteit waarmee de actuarissen, de impactuarissen moet ik zeggen, tot hun indrukwekkende eindpresentaties waren gekomen. Niet wat je van een doorsnee actuaris verwachten zou. En dat is nu precies waar ik op wil inzetten voor de toekomst”, aldus Breen na afloop.

SOLVENCY II

Solvency II vormt volgens Aalbers een uitstekend uitgangspunt om het ‘impactuariaat’ toe te passen. “Waar anders heb je naast de vakinhoud ook een optimale creatieve samenwerkings- en overtuigingskracht nodig dan bij het implementeren van Solvency II”, vraagt Aalbers retorisch. “Impactuaris is competentiemanagement in optima forma. Ik denk dat het hét antwoord is op de vraag naar de actuaris van de toekomst. Als ik de deelnemers van de afgelopen leergang zie zich ontwikkelen, zeg ik: wow. Dat hadden we eerder moeten doen.”


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
CONTACT GEGEVENS
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon

Specialist Development B.V.

Assendorperdijk 1, 8012 EG Zwolle.  

088 422 9400

KvK: 65733398
IBAN: NL 25 RABO 0360 4716 84

Door je in te schrijven ga je akkoord met het privacyreglement

Door je in te schrijven ga je akkoord met het privacyreglement

 © 2017 Specialist Development             Privacyreglement           Algemene voorwaarden