Specialist Development groeit!

Sinds april is Specialist Development officieel een b.v. geworden. Het is de volgende stap in het professionaliseren van een idee vanuit Hanna Wierts en Sijtze Verbeek. De komende jaren gaat het bedrijf groeien om zo nog meer specialisten te kunnen laten ontwikkelen.

“We leerden elkaar jaren terug bij Achmea kennen”, vertelt Hanna. “Ik deed een interim opdracht voor management development en het het leek mij en Achmea een goed idee om daarnaast ook voor specialisten trainingen en ontwikkeltrajecten aan te bieden. Samen met Ineke van der Ploeg is toen Specialist Development opgezet. Zij kende Sijtze weer en zo is het allemaal begonnen.”

Over de eerste ontmoeting tussen beiden zijn ze allebei duidelijk. “We zaten in een Achmea restaurant in Zeist”, weet Sijtze nog. “En we hebben anderhalf uur gekletst. Er was direct een klik. Twee vakmensen die elkaar verstaan. Ik had zin om met deze dame het traject in te gaan.” Hanna beaamt dat. “We vonden elkaar meteen op het gebied van leren en ontwikkelen. De basis die wij hebben, dat je als specialist nergens van af moet, maar er nieuwe dingen naast kunt zetten, was er al snel.”

Er werden nieuwe leertrajecten ontwikkeld, zoals de Elevation en de Match, allemaal incompany bij Achmea. “Wat we bedachten pakte ook goed uit in de praktijk. Sijtze is echt een gevoelsmens, ik ben meer een conceptueel denker. Dat geeft een mooie match.” De trajecten voor specialisten zijn duidelijk anders dan die voor managers. Volgens Hanna zitten specialisten meer in de binnenwereld, terwijl managers vaak meer naar buiten treden. “Als je met een groep managers zit houdt bijna niemand zijn mond. Er gebeurt van alles en er wordt meteen gedeald. Bij specialisten speelt het veel meer in hun hoofd af. Voor je het weet heb je daar een stille groep zitten.”

Specialisten wordt vaak verweten dat ze zich niet wat meer als een manager gedragen, maar dat is volgens beiden onterecht. “Bij organisaties zeggen ze vaak ‘doe maar een opleiding’, zodat ze wat meer kwaliteiten krijgen die een manager ook heeft, maar dat is geen goede ontwikkeling. De programma’s van Specialist Development gaan juist uit van de kracht van de specialist.”

Er wordt nog veel samengewerkt met Achmea, de plek waar Specialist Development ooit begon, maar de ambitie is om groter te groeien. “Ik had al een eigen bedrijf, Fermate”, zegt Hanna.. Sijtze werkte bij het LTC, maar wilde voor zichzelf beginnen. Op een gegeven moment ontstond het idee om deze specialisten trainingen exclusief te gaan doen. Er kwamen opdrachten van teams en open inschrijvingen. Denk aan gemeentes, Rabobank, ziekenhuizen. In april is er een officiële b.v. opgericht en zijn we daarmee een echt bedrijf geworden”

Daarmee is formeel nu alles geregeld. “Er zaten zeker praktische kanten aan en we hopen nu een versnelling door te maken. Onze ambitie is om alles breder neer te zetten. Meer lezingen, nieuwe producten zoals de Quick Scan Professionele Impact. Ik denk dat online leren een belangrijk component van ons gaat worden. Niet elke werknemer heeft de luxe om een heel traject vanuit de organisatie aan te gaan. Binnenkort hebben we ons eerste internationale training en we hebben iemand aangenomen die ons helpt op het gebied van communicatie en andere zaken.”

Volgens Sijtze moet de b.v. er ook voor zorgen dat Specialist Development gaat groeien. “Nog meer impact genereren. Nieuwe programma’s ontwikkelen voor de specialisten doelgroep. Deze tak van sport staat nu nog in de kinderschoenen. Het heeft zo’n twintig jaar geduurd voordat management development een geaccepteerd begrip werd, dat gaat voor ons ook gelden. Uiteindelijk wil ik Specialist Development net zo op de kaart zetten.” Voor de toekomst zijn er genoeg ideeën bij Specialist Development. “Ik wil heel graag een boek schrijven voor specialisten”, aldus Hanna. “Er zijn heel veel boeken voor manager, maar niet voor specialisten. Doel is om uiteindelijk het ontwikkelbudget bij organisaties direct naar de specialist te laten gaan in plaats van eerst naar de manager om hen te leren hoe ze met specialisten moeten omgaan.”

De kern voor Specialist Development is in al die jaren niet veranderd en dat blijft ook zo als het aan Sijtze ligt. “Het gaat om het ontwikkelen van mensen. Dat zal altijd centraal blijven staan voor ons. Hoe groot we ook worden.”


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
CONTACT GEGEVENS
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon

Specialist Development B.V.

Assendorperdijk 1, 8012 EG Zwolle.  

088 422 9400

KvK: 65733398
IBAN: NL 25 RABO 0360 4716 84

Door je in te schrijven ga je akkoord met het privacyreglement

Door je in te schrijven ga je akkoord met het privacyreglement

 © 2017 Specialist Development             Privacyreglement           Algemene voorwaarden