Half-Full Monty


Aan de noodrem trekken kan niet meer, de leergang wordt vervolgd…

Onze groep komt voor een derde maal bijeen en ditmaal in bosrijk A. , een van de belangrijkste standplaatsen van ons fiere bedrijf. De samenkomst is echter van het kaliber binnenpret. We blijven namelijk de hele dag beschut binnen in een van de moderne gebouwen op de campus. Een nieuwe ontmoeting met al het levend cursusmateriaal op eigen grond zou een comfortabel gevoel moeten geven, toch is dat maar de vraag.

Vanuit ons ruime bruingroen gekleurde ‘biechthok’ op de hoogste verdieping, hebben we uitzicht op een op het oog onbereikbaar aanlokkelijk dakterras. Ik kijk rond, op zoek naar de toegang tot deze winderige oase. Die vind ik echter buiten de ruimte, iets om voor in de pauze te onthouden bedenk ik mij. Na deze zoektocht heb ik de rust en tijd voor het sociale gedeelte, handjes schudden en een gesprekje met mijn medecursisten.

Hoe het niet ging, maar hoe het wel had kunnen zijn…

Na een korte inleiding van onze psychologische alleskunners worden wij gemaand ons uit te kleden. Een gerichte vinger komt in de aanslag en een stem vervolgt: ‘… en de badjassen hangen daar.’ In de hoek zien we grijze badstofexemplaren. We zijn met een slimme groep mensen, en zijn erg gedwee, dus eerst gaat de badjas aan en vervolgens wordt kledingstuk voor kledingstuk uitgedaan. Schuchter gaat dit alles bij mij in zijn werk, met het idee, als ze mij maar niet zien. Het duurt even. Dan wordt een bubbelbad naar binnen gedragen en gevuld met water. Wat zijn ze toch van plan vandaag?

Even later wordt een deel van de groep gevraagd de badjas uit te doen en in het bubbelbad plaats te nemen. De rest moet zich daaromheen posteren. Op veilige afstand van het water nestel ik mezelf in een strandstoel. De bleue baders gaan in gesprek over ‘patronen’, en wij daar buiten mogen alleen maar luisteren en toekijken. Het begint tam, terwijl bij mij de vragen, die ik zou willen stellen, zich blijven aandienen. Zo verdrijf ik de angst om straks ontkleed te water te moeten gaan. Maar de gesprekken laten mij ook niet onberoerd, hoe zou ik het zelf doen en wat zijn mijn ‘patronen’? En ben ik daar wel zo zeker van? Als de eerste badgasten hun onderhoud hebben beëindigd mag ik aanleggen en afvuren, en zo geschiedt.

Inzicht van de koude grond

Op de website van Specialist Development lees ik: Waarom slimme mensen soms zo weinig bereiken. Vermoed antwoord als vraag geformuleerd: Ze geven zich te weinig bloot?

Epiloog

Na bovenstaand (niets?) verhullend verhaal begrijp ik dat de vraag op kan komen, hoe ik het er zelf vanaf heb gebracht? Wees gerust, ik zal dit vertellen.

In de pauze vluchtte ik naar het dakterras om op adem te komen, alsof ik het reeds vermoedde deze nodig te hebben. Maar eens moest ik ook weer terug naar binnen. Als hekkensluiter was ik dan uiteindelijk aan de beurt in het laatste groepje. In alle gesprekken en openbaringen daarvoor had ik mijn collega’s het vuur na aan de schenen gelegd. En toen moest ik zelf met een rode kop in dat badje plaatsnemen. En toch.., het maakte me op dat moment allemaal geen biet meer uit, mijn ‘patroon’ is immers een lege huls en het kloppend bloed in mijn hals verdween. Het eigen spiegelbeeld is bekend, de spiegel die een ander mij voortovert diffuus en nieuw. Met badjas aan geeft dat niets dan een monotoon nietszeggend beeld. De bij de buitenwereld in het algemeen veronderstelde grijze kleur van mijn beroepsgroep boezemde mij plots toch angst in…of was het een gevoel van afgrijzen? Maar zou ik ook op de werkvloer en elders mijn badjas uit durven doen? Volgens onze bezielde begeleiders is het antwoord daarop volmondig ‘Ja’. ‘Daar houd ik ze aan!’, dacht ik nog. Wel zo gemakkelijk dit buiten mijzelf te stellen. Foei! Nog een lange weg te gaan? Of heb ik toch wat geleerd? Open einde.

Multacalculi


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
CONTACT GEGEVENS
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon

Specialist Development B.V.

Assendorperdijk 1, 8012 EG Zwolle.  

088 422 9400

KvK: 65733398
IBAN: NL 25 RABO 0360 4716 84

Door je in te schrijven ga je akkoord met het privacyreglement

Door je in te schrijven ga je akkoord met het privacyreglement

 © 2017 Specialist Development             Privacyreglement           Algemene voorwaarden