Een nieuwe start


Ik kom aan op de Utrechtse Heuvelrug. Wij dienen ons voor deze tweedaagse, te vervoegen in een onopvallend opvallend hotel, dat meer de schijn heeft een wild- of vogelobservatieplaats te zijn. Het is een rechthoekige kolos met houten jaloezieën die tot in extremis over de hele verticale oppervlakte zijn aangebracht. Daaromheen staan loofloze bomen en een terrein met zwart machinaal (?) aangeharkt zand. Het nodigt niet uit dit lege maagdelijke terrein te betreden, maar via een grindpad en over grote betonnen tegels durf ik het gebouw binnen te gaan.

Even later in de cursusruimte zie ik twee nieuwe gezichten. Een kale man met een opvallend wit overhemd met blauwe prints en een iets jongere vrouw met donkerblond haar, stoere groene laarzen en een weidse beige broek. Ik schud handen en zoek een plekje in de U-vormige stoelenkring. Daar zitten we weer. Ken ik alle namen nog?

Kijken

We zijn compleet. De twee nieuwe onbekende voorzitters hebben zich strategisch aan het einde van de kring gepositioneerd en kijken met grote ogen belangstellend en nieuwsgierig (?) de kring rond. Wat gaat er door hen heen? Van buiten klinken vrolijke vogelgeluidjes. Maar binnen is het stil. Het verschuiven van een stoel dat een korte schrille toon voortbrengt doet enkele deelnemers even verschrikt opkijken. Maar wij worden bekeken. Wie zijn wij?

Een goed gesprek

Als ik ’s avonds terugdenk aan de eerste dag, dan kan dat niet in slow-motion. Want alles was in slow-motion. Om het bloed weer te laten stromen trek ik mijn hardloopkleren aan en verdwijn in de duisternis over een levensgevaarlijke smalle weg, waar zelfs op dit tijdstip veel verkeer langs raast. Telkenmale moet ik naar de berm uitwijken. Als ik na 40 minuten heelhuids ben teruggekeerd ben ik weer mezelf, denk ik. Na de douche ga ik in bed liggen heb vervolgens een denkbeeldig telefoongesprek met mijn zoontje van twaalf, dat ongeveer als volgt gaat: “Hallo pap, hoe is het op de cursus?”.

“Goed hoor, mijn zoon.”

“Waar gaat de cursus over?”.

“Dat weet ik niet, want daar gaat de cursus over. En als ik het weet ben ik geslaagd.”

“Huh?’??”

Cursusmateriaal

De volgende ochtend om kwart over 6 sta ik weer in de renhouding. Buiten weerklinkt een orkest van zangvogels. Het is als het luisteren naar bekende liedjes maar niet weten wie het zingt. Ik besluit het later aan de bioloog in ons gezelschap na te vragen. Het is weer eens een ander geluid dan de ademstoten bij het beklimmen van de Heuvelruguitlopers en (vanuit) de onderbuik.

Ons cursusmateriaal zijn we zelf, met als spil de onderbuik. Maar hoe kom je daar in hemelsnaam? Daarover ging de eerste dag. Het woord impact, ons toverwoord waar alles om schijnt te draaien, lijkt even buiten beeld. Met de medecursisten dool ik rond in het verleden op zoek naar het essentiële nu.

iKitsch

Ik doe weer kennis op want de bioloog heeft antwoord gegeven: ‘Vinken en merels bevolken buiten het orkest’. Binnen is het cursusmateriaal nog aan het stemmen, denk ik bij mezelf.

‘Hoe naïef kun je zijn?’. Deze vraag lijkt een negatieve lading in zich te dragen. Maar in het zoekproces luidt volgens mij het antwoord ‘nooit naïef genoeg’. Dat dan maar als les voor ogen houden in dit traject.

Een liedje van Koot & de Bie schiet mij te binnen:

‘…Allemaal op weg naar niets, doen we zus of zomaar iets. Soms net echt, maar meestal kitsch, want wie speelt er nog zichzelf. Weet je nog wanneer dat was, toen je nog geen acht was…’

Refrein: ‘ZOEK JEZELF BROEDERS, VIND JEZELF, WEES EN BLIJF JEZELF’.

Vermoeid rijd ik aan het eind van de tweede dag op huis aan, en bedenk dat de cursus is begonnen, maar dat ik nog niet geslaagd ben.

Multacalculi


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
CONTACT GEGEVENS
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon

Specialist Development B.V.

Assendorperdijk 1, 8012 EG Zwolle.  

088 422 9400

KvK: 65733398
IBAN: NL 25 RABO 0360 4716 84

Door je in te schrijven ga je akkoord met het privacyreglement

Door je in te schrijven ga je akkoord met het privacyreglement

 © 2017 Specialist Development             Privacyreglement           Algemene voorwaarden