Impact les 0


“Ik ben handelaar in wiskundige modellen, en woon op de Rob Kaasmarkt no 37.”

“Het is mijn gewoonte niet, artikelen te schrijven of zulke dingen, en het heeft dan ook lang geduurd voor ik ertoe overging …”

Zo zou ik een artikel kunnen beginnen vrij naar een oud boek. En zo begin ik het ook.

Leergang

Volgende week start de leergang van de impactuaris. Dat is de naam van ons traject voor specialistenontwikkeling. Als undercover-deelnemer ( mijn naam is bij de redactie bekend) maak ik mij daarvoor op. En dan gaat het niet om make-up of een make-over, maar als een goede verstaander goed zal begrijpen, bereid ik mij daar al mentaal op voor.

Een terugblik

Een eerste housewarming, zoals dat in slecht Nederlands heet, heeft al een maand geleden in L. plaats gehad. Dat was meteen een eerste kennismaking van de veertien deelnemers onderling als ook met organisatoren Abe, Carolien, en Jos (dit zijn niet hun echte namen).

We kregen uitleg over de totstandkoming van het huidige ‘ketenplan’. Dat is een plan dat aangeeft hoe wij als beroepsgroep binnen ons bedrijf zouden moeten samenwerken. Daarna werd ons een beetje een blik gegund wat we in de leergang kunnen verwachten. “Experimenteren, belangeloos leren, ervaren, puberen, …. “

Vervolgens werden we ingewijd in een stakeholderanalyse, ook weer zo’n Engels woord. En mochten we meteen aan de slag. Zo is het begonnen.

Het was een voorzichtig begin. Wij zijn specialisten en kijken de kat uit de boom. Er werd veel gelachen en de sfeer was goed, maar het lachen was er niet een van een kroegtafelgezelschap waar iedereen elkaar helemaal kent. Meer een angstvallig weglachen. Zo gaat dat…

En dan?

Impactuaris? Dan eerst op zoek naar jezelf…. Wie ben ik?

Deze zoektocht begint dus volgende week. En daar kan ik nog even niets over melden. Toch ging ik wel nog even nadenken over impact…Want wat is dat nou?

Impact

In 1860 verscheen het boek Max Havelaar. Een romanpersonage, geschreven uit het hoofd van Eduard Douwes Dekker, die misstanden op de koffieplantages in Oost-Indië aan de kaak stelde. Zijn naam tooit nu, meer dan 150 jaar later(!),als een keurmerk op diverse producten uit de hele wereld waarbij de betreffende boeren/producenten een eerlijke prijs krijgen.

Volgens mij echt een schoolvoorbeeld van impact, al heeft de schrijver dit niet meer mee mogen maken. Hopelijk maken wij het (nog) wel mee.

Les 0

Mijn eigen gratis a priori les gaf mij onderstaand inzicht.

Om impact te krijgen doe als volgt:

“Geef jezelf een trap onder je kont en steek je nek uit”.

Devies daarbij, geciteerd uit de Max Havelaar: “Ik zeg: waarheid en gezond verstand, en hier blijf ik bij”.

De eerste actie die ik ondernam was het ‘Eerlijke handel’-keurmerk op mijn laptop plakken, en dit stukje schrijven. Je moet toch ergens beginnen…

Was getekend

Multacalculi


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
CONTACT GEGEVENS
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon

Specialist Development B.V.

Assendorperdijk 1, 8012 EG Zwolle.  

088 422 9400

KvK: 65733398
IBAN: NL 25 RABO 0360 4716 84

Door je in te schrijven ga je akkoord met het privacyreglement

Door je in te schrijven ga je akkoord met het privacyreglement

 © 2017 Specialist Development             Privacyreglement           Algemene voorwaarden