Introverten hebben de halve wereld.

Ken je dat zinnetje "brutalen hebben de halve wereld"? Nou, dan weet je ook meteen wie de andere helft hebben: de mensen die netjes op hun beurt wachten!

Je hebt verschillende type mensen en een veel gebruikte indeling is in extraverten in introverten. De extraverten zijn met hun energie naar buiten gericht, laven zich in contact met anderen, knopen makkelijk contact aan en voldoen over het algemeen heel goed aan de managementkwalificaties die in organisatie zo hoog gewaardeerd worden. (zie ook het blog: "als ik nou geen manager wil worden"). Introverten gedragen zich in contact anders.Zij wachten meer af lijkt het, luisteren eerder dan ze praten. Het zal veel introverte mensen wel overkomen dat ze pas nadat het gesprek of de vergadering is afgelopen bedenken wat ze eigenlijk hadden willen zeggen. Of sterker nog, ze danken dat wij zij denken niet veel toevoegt en houden hun gedachten voor zichzelf. De introverten zijn niet minder op contact gericht maar gaan anders met contact om. In contact voert over het algemeen inhoud en diepgang de boventoon.

Binnenwereld

In onze trainingen komen wij veel introverte mensen tegen. Het is een heel bijzonder effect wanneer het merendeel van de groep zwijgend, denkend aanwezig is. Wanneer "introverten" leren om hunnen binnenwereld naar buiten te brengen zou er veel meer gebruik kunnen worden gemaakt van de kennis die zij in zich dragen. Alleen moet je dan wel een aantal grenzen passeren van jouw introverte wereld. Dit werkt het best wanneer je je "verzoent" met je eigen kwaliteiten en los komt van de gedachte dat je andersoortige dingen moet gaan leren. Want waarom spreekt de introverte over het algemeen pas na wat aanmoediging of een directe uitnodiging. Niet omdat zij niets te melden hebben, niet omdat zij geen toegevoegde waarde hebben. Komt het er niet op neer dat het vooral te maken heeft met de enorme denkcapaciteit die zich in de de binnenwereld van de introverten afspeelt.

Wanneer je sneller denkt dan spreekt zie je wereld er anders uit dan wanneer je sneller spreekt dan denkt. Bij mij thuis plachten ze die laatste groep de verbaal incontinenten te noemen. Wanneer je al pratend je gedachten formuleert, en je ervan uitgaat dat er in contact met de ander iets beters ontstaat dan je zelf kunt bedenken is de "contactstrategie" een logisch gevolg. Wanneer je al denkend je gedachten formuleert, en vaak ook nog een hoge perfectiedrang hebt, moet wat je zegt wel kloppen voor je het met anderen gaat delen. Op die manier mis je vaak het momentum en is de "luisterstrategie" een logisch vervolg. Er bestaat ook nog een tussenvorm die ambivert wordt genoemd.

Stil

Het boek "Stil" van Susan Cain is absoluut de moeite waard om te lezen. Het is via bol.com direct te bestellen en laat zien hoe introverten in onze maatschappij stelselmatig onderschat worden en toont de voordelen aan van stil zijn in een wereld vol lawaai. Er is ook een prachtig TED filmpje van dat zeker de moeite van het bekijken waard is.

In het Intermediair Magazine stond een interessant artikel over de herwaardering voor de introverte mens. Onder de titel "de niet meer zo stille revolutie" . Hierin wordt aangegeven dat tot 2010 de introverte persoonlijkheid nog als een afwijking werd gezien volgens "the Diagnostic and Statistical Manual of Mental disorders". Dat is toch een heel interessant gegeven. In betrekkelijk korte tijd komt de waardering voor introvertie en de bijbehorende denkkracht en diepgang op gang. Ik zie al langer een tendens dat de overkwalificatie voor managementvaardigheden binnen organisaties wat begint af te nemen. Dat is voor de "introverte professional" een gunstige ontwikkeling. De druk om jezelf geweld aan te doen neemt af maar nog niet altijd is duidelijk wat daarvoor in de plaats komt. Een eerste stap is wellicht de waardering voor je zelf ophogen. Geloof in je eigen tempo, geloof in je eigen gedachten. Je hoeft niet sneller, het enige dat je hoeft te doen is je gedachten delen in het vertrouwen dat je daarmee iets waardevols deelt.

Delen

Omdat dit niet altijd eenvoudig is om te doen is het goed om je te realiseren dat een betere voorbereiding, of een betere uitwerking, een betere onderbouwing niet de zaken zijn die je hierbij helpen. Het gaat veel meer om het vinden van een andere manier waarop je je met de wereld om je heen gaat verhouden. In dit kader is goed om te weten dat wij met regelmaat een workshop "Inspirerend Presenteren" organiseren. Deze workshop gaat ervan uit dat je prima in staat bent om een goed verhaal op te bouwen. We gaan dus niet in op de presentatie zelf, het gaat niet om powerpoints, prezi's of worddocumenten. Het gaat wel om aanwezig zijn met jezelf en met anderen op een manier die je vertrouwen geeft om te delen wat je te delen hebt in de wetenschap dat dat waardevol is.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
CONTACT GEGEVENS
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon

Specialist Development B.V.

Assendorperdijk 1, 8012 EG Zwolle.  

088 422 9400

KvK: 65733398
IBAN: NL 25 RABO 0360 4716 84

Door je in te schrijven ga je akkoord met het privacyreglement

Door je in te schrijven ga je akkoord met het privacyreglement

 © 2017 Specialist Development             Privacyreglement           Algemene voorwaarden