En als ik nou geen manager wil worden?


Het blijft fascinerend om te zien dat specialisten toch vaak geneigd zijn om het management pad te kiezen. Het is ook heel begrijpelijk. Stel je hebt een leuke functie binnen een organisatie die helemaal past bij je vakgebied en bij jou. Je werkt een aantal jaren bij de organisatie, maakt misschien een keer een overstap naar een ander bedrijf. Je weet dat je gegroeid bent, je kennis en vaardigheden zijn toegenomen en eigenlijk ben je zo langzamerhand wel toe aan wat meer uitdaging.

De jaarlijkse functionerings- en/of beoordelingsgesprekken komen er weer aan. Je gaat verwachtingsvol naar het gesprek omdat je immers weet dat je best toe bent aan een nieuwe uitdaging.Het gesprek loopt echter iets anders dan verwacht. Er wordt na wat complimenten voor je harde werken de nadruk gelegd op zaken die je nog niet helemaal beheerst. Het zijn eigenlijk allemaal zaken die je best kunt plaatsen en ook nog wel begrijpelijk vindt. Je wordt er alleen niet heel vrolijk van. Je hebt al eerder gehoord dat je wat meer……. of wat minder …… moet zijn of doen. Het is best een prettig gesprek maar je komt eruit met het gevoel dat je toch niet helemaal goed gezien en gewaardeerd wordt.

Hoe kan dat nu vraag je je in verwondering af dat ik zelf denk dat ik toe ben aan een nieuwe uitdaging en ik mij nu meer ontwikkelen op zaken die ik volgens mijn leidinggevende kennelijk nog onvoldoende laat zien. Wellicht wordt je gevraagd om een ontwikkelplan te schrijven of een POP of hoe dat binnen je organisatie maar heet. Je gaat er eens goed voor zitten. Je wilt immers de feedback die je tijdens de beoordeling gekregen hebt ter harte nemen en je best doen om volgend jaar niet dezelfde commentaren te horen te krijgen. Maar hoe wordt je nu meer zichtbaar, of meer ondernemend, of assertiever, of meer met het mes of tafel, of meer commerciëler, of meer proactiever, of minder vasthoudend of wat je maar te horen hebt gekregen.

Kennelijk moet je op die vraag het antwoord kunnen gaan vinden want je bent ambitieus en je bent toe aan meer uitdaging en zonder deze issues op te lossen lijkt de weg om door te stromen voorlopig afgesneden. Dat doorstromen is trouwens weer een geval apart want waar naar toe zou je eigenlijk willen doorstromen? In het gunstigste geval is er binnen organisaties nog zoiets als een junior en senior rol maar daar houdt het dan meestal ook wel op. En als je nu al senior bent, wat is dan de volgende stap die je kunt nemen nadat je de “smetjes” uit het beoordelingsgesprek hebt weggewerkt.

Je wilt geen manager worden.

Helaas is er in weinig organisaties aandacht, echte aandacht, voor de ontwikkeling van professionals en vakspecialisten. Dit is ook de reden dat veel professionals uitgedaagd worden om zich met name op “managementvaardigheden” te ontwikkelen. Kijk maar eens in het rijtje hierboven van zichtbaar tot proactiever. Hoe zou het zijn wanneer je werd uitgedaagd om je invloedssfeer te verbreden, om je kennis actief over te gaan dragen, om een mentorrol op je te nemen, om te gaan publiceren of lesgeven, om je angst te overwinnen om adviezen uit te brengen waar op dat moment nog niemand in de organisatie op zit te wachten, om met jouw kennis in een multidisciplinair team te gaan onderzoeken waar de organisatie kansen laat liggen.

Maar dat wordt kenniswerkers of vakspecialisten niet vaak actief gevraagd. Wanneer dat je gevraagd zou worden zou je ook je ontwikkeling in een andere richting gaan kiezen. Dan zou je met veel vertrouwen op zoek gaan naar mogelijkheden vanuit je eigen functie om verbreding en verdieping aan te brengen en je als vanzelf op een positie zien te krijgen waarin jouw groei zichtbaar wordt voor anderen binnen en buiten de organisatie.

Maar juist omdat dit niet vaak gebeurd zoeken goede vakmensen hun heil binnen een mogelijke doorstroom naar management. Dan moet je vaak bij je zelf heel wat overwinnen en loopt de organisatie de kans om een goede specialist te verliezen. Ik heb te vaak gezien (en ook zelf ervaren) dat dit “managen” voor professionals een enorm energielek blijkt te zijn.

De uitdaging ligt wellicht veel meer in de richting van je eigen koers bepalen rekening houdend met je kwaliteiten en je minder zorgen makend over de (management)kwaliteiten die niet de jouwe zijn. Dat vergt ook een andere kijk op hoe je en waarin je je kunt en wilt ontwikkelen.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
CONTACT GEGEVENS
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon

Specialist Development B.V.

Assendorperdijk 1, 8012 EG Zwolle.  

088 422 9400

KvK: 65733398
IBAN: NL 25 RABO 0360 4716 84

Door je in te schrijven ga je akkoord met het privacyreglement

Door je in te schrijven ga je akkoord met het privacyreglement

 © 2017 Specialist Development             Privacyreglement           Algemene voorwaarden