Hoe kan ik mijn invloed vergroten?


Stel je bent slim, je doet het goed op school, je kiest een leuke studie en je begint met je eerste baan. De eerste jaren ben je bezig met beter worden in je baan. Je leert de kneepjes van het vak kennen en met een beetje geluk kun je je aan anderen in je omgeving optrekken. Na een paar jaar komt het moment dat je al die kneepjes wel kent, dat je weet wat er speelt en snapt waar het om draait. Dat is het moment waarop ook wel eens de frustratie wil toenemen. Je weet het goed, je weet het beter en toch luistert je omgeving niet naar de pareltjes die je ze af en toe voorschotelt. Voor je het weet trap je in de valkuil te denken dat meer inhoud en een betere voorbereiding je zullen helpen om je invloed te doen vergroten. Maar dat zal je niet helpen.

Invloed vergroten.

Omdat je vak je passie is zal je daar gaandeweg en meestal vrij moeiteloos in groeien. Het wordt tijd om je bakens te verzetten en te werken aan anderen kwaliteiten die je kunnen helpen om je invloed te doen vergroten. In dit boek volgen we het 5-stappenplan dat je daarbij helpt. Zo is ook onze Consulting Skills Leergang opgebouwd en ik weet uit ervaring dat deze 5 stappen ook jou zullen helpen om meer impact te genereren.

Ik hou ervan de schaakmetafoor te gebruiken in communicatie. Na elke zet in schaak zijn er veel verschillende reactie mogelijkheden. Direct na de openingszet beginnen de alternatieve zetten zich al op te stapelen. Van meerdere beroemde schakers is bekend dat zij gek zijn geworden van het spel. Het prachtige boek “schaaknovelle” van Stefan Zweig geeft hier mooi inzicht in. Communicatie is ook zo’n spel! De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt er inderdaad ook “gek” van worden wanneer je je realiseert hoeveel er mogelijk is en hoeveel je stuurt met communicatie in de richting en diepgang van je relaties.

Dit raakt de kern van wat slimme kenniswerkers over het algemeen doen. Zij gebruiken bij herhaling hetzelfde patroon. Over het algemeen ligt er een focus op inhoud, oplossingen aandragen en de ander overtuigen van jouw gelijk. Eigenlijk weet je natuurlijk al lang dat het niet gaat om jouw gelijk (hebben of krijgen) maar om de mogelijkheden die je ziet om de ander tegemoet te komen in datgene waar jouw kennis het verschil kan maken. Stel je voor dat de schaker direct na de opening met een “dolle” dame probeert om de koning van de tegenpartij schaakmat te zetten! Wanneer de “tegenpartij” daar niet intuint en rustig zijn stelling opbouwt ben je al reddeloos verloren. Dus neem de tijd om elke zet die je maakt rustig te overwegen, de kansen en risico’s te overzien, een goed evenwicht te kiezen tussen aanvallen en verdedigen, te ruilen wanneer dat aan de orde is en je niet te laten intimideren door de “tegenspeler”.

Wanneer jij je goede ideeën de wereld in wilt sturen is het belangrijk dat je weer toegang krijgt tot alles wat je in je hebt. Je hoeft niets aan te leren en je hoeft ook niets af te leren, het enige is dat je weer leert toegang te krijgen al je bronnen.


Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
CONTACT GEGEVENS
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon

Specialist Development B.V.

Assendorperdijk 1, 8012 EG Zwolle.  

088 422 9400

KvK: 65733398
IBAN: NL 25 RABO 0360 4716 84

Door je in te schrijven ga je akkoord met het privacyreglement

Door je in te schrijven ga je akkoord met het privacyreglement

 © 2017 Specialist Development             Privacyreglement           Algemene voorwaarden