April 3, 2018

October 11, 2017

Please reload

Recente berichten
Uitgelichte berichten

Hoe kan ik mijn invloed vergroten?

13 Aug 2014

 

Stel je bent slim, je doet het goed op school, je kiest een leuke studie en je begint met je eerste baan. De eerste jaren ben je bezig met beter worden in je baan. Je leert de kneepjes van het vak kennen en met een beetje geluk kun je je aan anderen in je omgeving optrekken. Na een paar jaar komt het moment dat je al die kneepjes wel kent, dat je weet wat er speelt en snapt waar het om draait. Dat is het moment waarop ook wel eens de frustratie wil toenemen. Je weet het goed, je weet het beter en toch luistert je omgeving niet naar de pareltjes die je ze af en toe voorschotelt. Voor je het weet trap je in de valkuil te denken dat meer inhoud en een betere voorbereiding je zullen helpen om je invloed te doen vergroten. Maar dat zal je niet helpen.

 

Invloed vergroten.

Omdat je vak je passie is zal je daar gaandeweg en meestal vrij moeiteloos in groeien. Het wordt tijd om je bakens te verzetten en te werken aan anderen kwaliteiten die je kunnen helpen om je invloed te doen vergroten. In dit boek volgen we het 5-stappenplan dat je daarbij helpt. Zo is ook onze Consulting Skills Leergang opgebouwd en ik weet uit ervaring dat deze 5 stappen ook jou zullen helpen om meer impact te genereren.

 

Ik hou ervan de schaakmetafoor te gebruiken in communicatie. Na elke zet in schaak zijn er veel verschillende reactie mogelijkheden. Direct na de openingszet beginnen de alternatieve zetten zich al op te stapelen. Van meerdere beroemde schakers is bekend dat zij gek zijn geworden van het spel. Het prachtige boek “schaaknovelle” van Stefan Zweig geeft hier mooi inzicht in. Communicatie is ook zo’n spel! De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt er inderdaad ook “gek” van worden wanneer je je realiseert hoeveel er mogelijk is en hoeveel je stuurt met communicatie in de richting en diepgang van je relaties.

 

Dit raakt de kern van wat slimme kenniswerkers over het algemeen doen. Zij gebruiken bij herhaling hetzelfde patroon. Over het algemeen ligt er een focus op inhoud, oplossingen aandragen en de ander overtuigen van jouw gelijk. Eigenlijk weet je natuurlijk al lang dat het niet gaat om jouw gelijk (hebben of krijgen) maar om de mogelijkheden die je ziet om de ander tegemoet te komen in datgene waar jouw kennis het verschil kan maken. Stel je voor dat de schaker direct na de opening met een “dolle” dame probeert om de koning van de tegenpartij schaakmat te zetten! Wanneer de “tegenpartij” daar niet intuint en rustig zijn stelling opbouwt ben je al reddeloos verloren. Dus neem de tijd om elke zet die je maakt rustig te overwegen, de kansen en risico’s te overzien, een goed evenwicht te kiezen tussen aanvallen en verdedigen, te ruilen wanneer dat aan de orde is en je niet te laten intimideren door de “tegenspeler”.

 <